Onko pinnasi kireällä, unet hukassa ja painoa kertyy, vaikka tekisit mitä?
Moni ei osaa yhdistää kehossa ja mielessä tapahtuvia muutoksia esivaihdevuosiin eli perimenopaussiin, josta lisää tuonnempana. Nämä muutokset voivat tulla monelle yllätyksenä, vaikka kyseessä on luonnollinen ja tärkeä siirtymä, jonka jokaisen naisen on käytävä läpi.
Kun nainen täyttää 40 vuotta itsestä huolehtiminen alkaa olla entistä tärkeämpää. Esivaihdevuosien tienoolla on syytä asettaa oma fyysinen ja henkinen hyvinvointi ykkössijalle oireiden helpottamiseksi.
Vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset voivat tuntua kaukaisilta, kun on vielä hedelmällisessä iässä. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan kyseessä on useita vuosia kestävä muutosprosessi, joka ansaitsee enemmän huomiota. Valmistautumalla ennalta tuleviin vaihdevuosiin voit vähentää oireita ja lisätä elämänlaatua niiden jälkeen.
On tyypillistä, että ensimmäiset oireet liittyvät unen laadun ja stressinsietokyvyn alenemiseen, mutta ne sivuutetaan tai laitetaan ruuhkavuosien piikkiin. Hormonaalisten muutosten takia nainen voi tulla entistä herkemmäksi stressille. Stressi on länsimaisen ruokavalion ohella suurin syy sukuhormonien epätasapainoon ja siitä johtuviin oireisiin.Kauko-Idässä vaihdevuosiin suhtaudutaan luontevasti eikä niihin liity oireilua siinä määrin kuin länsimaissa. Tähän vaikuttaa hyvin paljon ravinnon laatu, elämäntavat sekä vanhenemiseen liittyvät arvot ja kulttuuri.
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulma kunnioittaa luonnon kiertokulussakin havaittavia syklejä. Naisen elämän katsotaan kulkevan seitsemän vuoden jaksoissa. Luonnollisia syklejä kunnioittavassa kiinalaisessa lääketieteessä ajatellaankin, että joka 7.vuosi on naisen elämässä erinomainen mahdollisuus uudistumiselle ja muutokselle. Seitsemän vuoden syklien mukaan kuukautiset alkavat keskimäärin 14-vuotiaana ja menopaussi keskimäärin 49-vuotiaana. Kiinalaisessa lääketieteessä vaihdevuosia kutsutaan elämän toiseksi kevääksi, jossa naisen katsotaan astuvan uuteen, tärkeään elämänvaiheeseen.
Tässä elämänvaiheessa erityisen tärkeitä asioita ovat elämänrytmin rauhoittaminen ja tasapainoiset elintavat. Henkisten ja fyysisten voimavarojen täydentäminen takaa, että energiaa ja hyvinvointia riittää myös myöhempiin elämänvaiheisiin. Näin perimenopaussista ei myöskään muodostu elimistöä ja hermostoa kuluttava elämänvaihe.
Stressi ja hormonien sinfoniaorkesteri
Pieni määrä stressiä kuuluu luonnollisesti elämään, mutta nykyajallemme tyypillinen pitkittynyt stressi on juuri se, joka kuormittaa lisämunuaisia, kilpirauhasta ja sukuhormoneita.
Hormonit säätelevät kaikkia elintoimintojamme ja toimivat sinfoniaorkesterin tavoin. Jokaisella kehon hormonilla on oma tärkeä roolinsa ja epätasapaino yhdessä orkesterin jäsenessä horjuttaa koko orkesterin harmoniaa. Siksi stressin tuntemusten helpottaminen ja kehon ja mielen rentouttaminen vaikuttaa nopeasti myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Stressihormoni kortisolin määrä kasvaa kun olemme stressaantuneita. Vastaavasti naisen tuottaman sukuhormoni progesteronin eli keltarauhashormonin määrä vähenee stressin aikana. Näin ollen stressi voimistaa perimenopaussin oireita. Pitkittynyt stressi kuormittaa myös lisämunuaisia sekä heikentää muiden sukuhormonien tuotantoa.
Korkea stressihormoni kortisolin taso vaikuttaa negatiivisesti myös ruoansulatukseen, verensokeritasoihin, verenpaineeseen ja nukkumiseen. Kroonisen stressin seurauksena aineenvaihdunta hidastuu, paino alkaa nousta, vatsa toimii huonosti eikä unikaan virkistä.
Kiireinen arki ja perimenopaussissa alentuva stressinsietokyky on haaste ruuhkavuosien keskellä elävälle naiselle. Perheestä huolehtiminen, moderni työelämä ja useasta suunnasta kohdistuvat paineet eivät ainakaan helpota stressiä. Siksi on tärkeää, että nainen oppii tunnistamaan hormonaaliset oireet ja kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota palautumiseen, tasapainoon ja omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Näin voi välttyä monelta stressin aiheuttamalta sairaudelta sekä ennaltaehkäistä ja vähentää vaihdevuosiin liittyviä oireita kuten kuumia aaltoja, hikoilua, unettomuutta, mielialamuutoksia ja painonnousua.
Naishormonit ja perimenopaussi
Sukuhormoneilla on merkittävä rooli naisen elämässä murrosiästä menopaussiin. Naishormonit vaikuttavat ensisijaisesti kuukautiskiertoon, raskautumiseen, synnytykseen ja imettämiseen. Niillä on kuitenkin monia muitakin vaikutuksia niin fyysiseen olotilaan kuten aineenvaihduntaan, luustoon, ihoon ja hiuksiin kuin henkiseen hyvinvointiin.
Varsinaisia naissukuhormoneja ovat estrogeeni ja progesteroni eli keltarauhashormoni. Ne vaikuttavat monin tavoin myös mielialaan, unenlaatuun, stressinsietokykyyn sekä kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin, havaitsemiseen ja tarkkaavuuteen. Naishormonitasot nousevat ja laskevat kuukautiskierron mukaan mikä voi aiheuttaa mielialan heittelyitä, jotka tunnetaan PMS-oireina.
Perimenopaussi eli esivaihdevuodet on useita vuosia kestävä ajanjakso naisen elämässä, jonka aikana munasarjojen toiminta muuttuu, heikkenee ja lopulta sammuu, jolloin kuukautisten tulo loppuu kokonaan. Perimenopaussi alkaa yleensä 40-45 -vuotiaana ja viimeiset kuukautiset ovat Suomessa keskimäärin 51-vuotiaana.
Perimenopaussi aiheuttaa suurta heittelyä ja muutosta naishormonitasoissa, mikä heijastuu fyysisten vaivojen lisäksi myös erilaisina kognitiivisina ja hermostoon liittyvinä oireina:
- ahdistuneisuus
- alakuloisuus
- ärtyneisyys
- itkuisuus
- huono keskittymiskyky
- muistin heikkeneminen
- uupuminen
Naisten perimenopaussiin liitettyjen ongelmien kirjo voi olla laaja, mutta kaikki eivät suinkaan kärsi niistä kaikista. On yksilöllistä, mitä oireita ilmenee, milloin ne alkavat ja kauan ne kestävät. Hyvä uutinen on tosiaan se, että moniin asioihin voi vaikuttaa omilla tasapainoisilla elämäntavoilla, itsestään huolehtimalla ja myönteisellä asenteella.
Vinkkejä hermoston rauhoittamiseen
Aivojen onnistunut sopeutuminen muuttuviin sukuhormonitasoihin perimenopaussissa edellyttää hermoston resilienssia. Perimenopaussi on kriittinen ajanjakso, joka vaikuttaa hermoston tasapainoon myös pitkälle menopaussin jälkeen.
Stressiä ja kortisolituotantoa voi tietoisesti vähentää elämäntapojen avulla:
- syö tasaisesti niin ettei verensokeri jatkuvasti heilahtele
- syö aamulla mielellään ennen klo 10
- minimoi alkoholin käyttöä
- lopeta tai käytä vain minimiannos kofeiinia aamuisin
- liiku niin, ettei se rasita jatkuvasti liikaa ja muista palautuminen
- lepää ja nuku riittävästi
- ota aikaa ja tilaa itsellesi
- hoida lempeästi fyysistä ja henkistä hyvinvoinnistasi
- aseta rajat ja hyväksy, että aina ei tarvitse vaatia itseltään täydellisyyttä
- tee asioita, jotka tuottavat sinulle mielihyvää
- muista iloita ja nauraa ja ole kiitollinen kaikesta hyvästä, mikä sinulla on
- käsittele tunteita, menneisyyden traumoja ja pelkoja
Keinoja vahvistaa parasympaattista hermostoa, joka vastaa rentoutumisesta ja palautumisesta on useita ja jokainen voi löytää itselleen sopivan, mm.
- Palautumista tukeva itsehoito
- Akupunktio ja äänimaljarentoutukset
- Hieronta ja hemmotteluhoidot
- Hiljentyminen ja rauhallinen ympäristö
- Oloa rentouttava aromaterapia
- Oman hyvinvoinnin ja jaksamisen huomioiminen
- Lempeä liikunta kuten jooga, luonnossa oleskelu tai puutarhanhoito
Rauhallinen hengittäminen on yksi nopeimmista tavoista saada hermosto rauhoittumaan. Huolehdi, että päivässä on taukoja ja hetkiä, jolloin vain keskityt hengittämään rauhallisesti. Myös monet yrtit tasapainottavat, rauhoittavat ja auttavat säätelemään stressitasoa. Tällaisia yrttejä ovat muun muassa Ashwagandha, Pyhä Basilika (Tulsi) ja Reishi.
Muut vinkit hormonaliseen tasapainoon
On tärkeää tukea luonnollista kuukautiskiertoa eli ovulaatiota ja keltarauhahormonin tuotantoa niin pitkälle, kun se voi tapahtua luonnollisesti. Tähän voi vaikuttaa riittävän unen, stressinhallinnan, säännöllisen vuorokausirytmin ja tasapainoisen ruokavalion sekä muiden terveellisten elintapojen avulla.
Avainasemassa hyvälle hormonitasapainolle on mahdollisimman monipuolinen ruokavalio, josta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Suosi luomutuotteita aina kuin se on mahdollista. Valitse täysjyvätuotteita ja lisää vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien osuutta. Laadukasta proteiinia on tärkeää nauttia joka aterialla, esimerkiksi kalaa, vaaleaa lihaa ja kasviproteiinia, kuten palkokasveja tai linssejä. Laadukkaat rasvat toimivat hormonien rakennusaineina ja lisäksi lieventävät tulehduksia. Hyviä lähteitä ovat rasvaiset kalat, pähkinät, siemenet, avokado ja kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy.
Suoliston hyvä kunto ja toiminta ovat tärkeitä hyvinvoinnille ja vaikuttavat suoraan myös hormonitasapainon. Hyvillä suolistobakteereilla on keskeinen rooli estrogeenin pilkkomisessa ja eliminoimisessa – samoin monien ravintoaineiden ja serotoniinin muodostuksessa. Hyviä suolistobakteereja saa muun muassa hapatetuista ruoista, kuten kasviksista, hapanmaitotuotteista ja kaalista.
Maksan tuki on erittäin tärkeää. Monet mielialaan liittyvät oireet voivat liittyä heikentyneeseen maksan toimintaan, kuten vihan tunteet, ärtyneisyys ja kiukku. Myös negatiivisten tunteiden tukahduttaminen ja menneet traumat voivat pysyvästi heikentää maksan toimintaa.
Maksaystävällinen ruokavalio sisältää paljon liukenevia kuituja, antioksidantteja, laadukkaita rasvoja ja mahdollisimman pieniä määriä jalostettuja hiilihydraatteja. Maksan puhdistukseen hyviä ruokia ovat tilli, rosmariini, kumina, kurkuma, inkivääri, sitruuna, artisokka ja voikukka. Maksalle haitallisia aineita ovat kaikki rasvaliukoiset aineet, jotka maksa joutuu käsittelemään ja muuttamaan vesiliukoisiksi, jotta ne voidaan poistaa. Maksan toimintaa kuormittavat muun muassa lisäaineet, kemikaalit, synteettiset hormonit, lääkkeet ja alkoholi.
Riittävä nesteytys on myös erityisen tärkeää hormonitaspainolle – kannattaa aina juoda jo ennen kuin tuntee janoa, koska se on merkki nestehukasta. Suositus on 1,5 – 2 litraa puhdasta huoneenlämpöistä vettä tai yrttiteetä.
Jokainen meistä on yksilö, joten kuunnellen oman kehon ja mielen tuntemuksia sekä etsien ja kokeillen omaa hyvinvointia parhaiten tukevia vaihtoehtoja löytää itselleen sopivimmat keinot tasapainottaa elämänrytmiä.